08 svi 2020

Vukovarski projekti Instituta IGH

Nedavno obilježeni Dan grada Vukovara, 3. svibnja, datum kada je grad dobio status slobodnog kraljevskog grada, prilika je da se podsjetimo na trenutačni razvoj i obnovu grada i njegove okolice.
Institut IGH je ponosan što sa svojim stručnjacima, ekspertizom i iskustvom u proteklih nekoliko godina može podržavati neke od značajnih projekata koji su bitni za obnovu i konzervaciju kulturne baštine grada, ali i njegovog infrastrukturnog razvoja.

Vukovarski vodotoranj

Vodotoranj je, uz vučedolsku golubicu, postao prepoznatljivim simbolom grada Vukovara. Visok je više od 50 metara, a građen je između 1963. i 1968. godine te predstavlja kulturno dobro Republike Hrvatske. Tijekom Domovinskog rata pretrpio je značajna oštećenja. Upravo zbog svoje simbolike vodotoranj će se konzervirati u postojećem stanju izvana dok će se njegova unutrašnjost transformirati u memorijalni centar. U tijeku su završni radovi na ovom projektu.
Institut IGH je projekt podržao donacijom zajedno sa svojim stalnim partnerima i to kroz pružanje usluga stručnog nadzora za prvu fazu radova, a što je uključivalo: usluge glavnog nadzornog inženjera,nadzornog inženjera za građevinske radove, nadzornog inženjera za strojarske radove i nadzornog inženjera za elektro radove.
Kao što je spomenuto, jednom kada bude završen, vukovarski vodotoranj biti će Memorijalno spomen-obilježje s šetnicom, amfiteatrom, vidikovcem na vrhu te memorijalnom sobom i stazom u prostoru gdje se nekada nalazio rezervoar za vodu i gdje će posjetitelji imati mogućnost pregledati sva oštećenja i drugi interaktivni sadržaj.

Unutrašnjost

Uređaj za pročišćivanje otpadnih voda grada Vukovara

U neposrednoj blizini budućeg Memorijalnog spomen-obilježja „Vodotoranj-Vukovar“, nalazi se gradilište još jednog velikog projekta na kojem Institut IGH zajedno s partnerom sudjeluje u izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Vukovara koji se radi u sklopu aglomeracije Vukovar. Kolega Hrvoje Anton voditelj je projekta i nadzorni inženjer za komponentu A – izgradnja kanalizacijske i vodovodne mreže Vukovar grad.

Uređenje sportskog trga Dražena Petrovića

Uskoro, Vukovar će dobiti i moderni sportsko zabavni rekreacijski Trg s unutarnjim i vanjskim plivalištem, dječjim igralištima i vanjskim spravama za vježbanje koje će biti raspoređene unutar četiri zasebna „otoka“. Otoci se trenutačno završavaju lijevanom gumom u četiri različite boje, a sve će dodatno biti dekorirano podnom rasvjetom. Plivalište je građeno između 2011. i 2016.godine, a trenutačno su u tijeku radovi na sanaciji hidroizolacije i keramike na vanjskim bazenima. Posebna zanimljivost ovog projekta jest, jednom kada bude završen, plivalište Vukovar će biti jedino takvo između Zagreba i Beograda s zatvorenim olimpijskim bazenom (50 x 25 metara). IGH i na ovom projektu pruža usluge kompletnog stručnog nadzora.

Plivalište

Rekonstrukcija raskrižja državne ceste i kružni tok u Vukovaru

Ceste su žile kucavice svakog grada i presudne za njegov infrastrukturni i gospodarski razvoj. Ponosni smo što smo i ovog puta mogli svojim stručnim nadzorom dovršiti ovaj iznimno kompleksan projekt. Radovi na rekonstrukciji raskrižja državne ceste DC2 i ulica Županijske, Gundulićeve i Dunavskog prilaza u Vukovaru u kružni tok u duljini od 515 m, sa sanacijom postojećeg i izgradnjom novog nadvožnjaka preko pruge, započeli su u lipnju 2019. i završili krajem godine, kad je obavljen tehnički pregled. Nakon provedenog pregleda i otklanjanja uočenih nedostataka uporabna dozvola je izdana prije otprilike mjesec dana, a prije nekoliko dana građevina je puštena u promet. Tijekom izgradnje promet se prema gradu i luci nesmetano odvijao uz privremenu regulaciju prometa. Glavni nadzorni inženjer i nadzorni inženjer za građevinske radove na trasi je bio kolega Damir Barna, dok je kolega Hrvoje Anton bio nadzorni inženjer za građevinske radove na rekonstrukciji postojećeg nadvožnjaka i izgradnji novog.

Rotor

magnifiercrosschevron-downchevron-rightarrow-left