Inženjerske građevine

Mario Ille
MEng C.E, PhD.
INSTITUT IGH, d.d., nezaobilazna je postaja za sve usluge povezane s inženjerskim građevinama, od idejnih rješenja i izrade svih projekata, testiranja i stručnog nadzora tijekom izgradnje do njihovog održavanja i sanacije.
Gospodarenje građevinama

Gospodarenje građevinama

INSTITUT IGH, d.d. nudi konzultantske usluge od idejnih rješenja, izrade projektne dokumentacije svih vrsta, organizacije gospodarenja građevinama, vlastite specijalističke alate za podršku donošenju kratkoročnih i dugoročnih odluka o ulaganjima u održavanje, kao i servis pri uvođenju procedura rada.

Održavanje cesta, cestovnih građevina, poput mostova, vijadukata, tunela i drugo, u proširenom smislu i u vremenskom kontekstu pripada skupu djelatnosti koje se nazivaju gospodarenjem građevinama. Radi se o poslovnom procesu koji obuhvaća djelatnosti kojima se optimizira korištenje određene građevinske infrastrukture tako da se tijekom unaprijed dogovorenog određenog razdoblja ostvari najveća moguća korist.
INSTITUT IGH, d.d. opremljen je sofisticiranom terenskom opremom za ispitivanja građevina na licu mjesta, a u suradnji s laboratorijima Instituta rješava probleme svih tipova postojećih građevina (infrastrukturnih, energetskih, prometnica i objekata na njima, pa sve do sustava upravljanja mrežom autocesta). U sklopu ove djelatnosti razvilo se i projektiranje sanacija različitih infrastrukturnih, ali i drugih objekata. INSTITUT IGH, d.d. nudi projekte sanacija mostova, zgrada spomeničke baštine, projekte rekonstrukcije industrijskih i drugih objekata, kolničkih konstrukcija, provođenje usluga stručnog nadzora nad sanacijama i rekonstrukcijama.

Tijekom proteklih godina izvršeno je stotinjak istražnih radova i izrada projekata sanacija, kao i praćenja provedbe sanacijskih radova kroz projektantski, stručno – specijalistički nadzor i kontrolna/tekuća ispitivanja. Građevine na kojima su provedene navedene aktivnosti su prvenstveno mostovi i nadvožnjaci (njih 60-70), ab konstrukcije u visokogradnji (bolnice, stambeno-poslovne građevine, tvornički objekti, dvorane, škole, vrtići), građevine hidro- termo i nuklearnih elektrana, postrojenja za preradu otpadnih voda, kanalizacijski kolektori, tankvane, tuneli, aerodromske servisne površine, visoki dimnjaci, te spomenici kulture.

Posebno mjesto među poslovima vezanim uz održavanje infrastrukture u zadnje vrijeme zauzimaju projekti kategorizacije nosivosti i sanacije/rekonstrukcije željezničkih mostova. U to ulazi i provedba stručno – specijalističkog nadzora i kontrola kvalitete izvedenih radova nad radovima rekonstrukcije i sanacije konstruktorskih željezničkih građevina (propusta i mostova).
Vidi više

povezani projekti

magnifiercrosschevron-downchevron-rightarrow-left