29 ožu 2022

Izgradnja studentskog doma u sklopu splitskog kampusa - Geotehnički istražni radovi

Na mjestu gdje bi trebao niknuti novi splitski studentski dom s kapacitetom od 600 ležajeva naši stručnjaci nedavno su proveli geotehničke istražne radove. Radovi su obuhvaćali bušenje šest rupa dubine 10-12 metara na različitim lokacijama unutar budućeg gradilišta.

Uzorci skupljeni istražnim bušenjem proslijeđeni su na laboratorijsku analizu kako bi se utvrdila fizikalno-mehanička svojstva tla. Iako je ovo samo početak projekta, jednom dovršen, grad Split bit će bogatiji za jedan moderno opremljeni i siguran studentski dom, dijelom zahvaljujući i ovim istraživanjima.

Provođenje geotehničkih istražnih radova i izrada geotehničkog elaborata neke su od temeljnih usluga koje pruža Institut IGH d.d. Provedba terenskih i laboratorijskih ispitivanja nužna su kako bi se izradili zasebni geotehnički projekti (idejni projekt, glavni projekt i izvedbeni projekt) kao sastavni dio cjelokupne projektne dokumentacije za određenu građevinu. Institut IGH, d.d. The execution of field and laboratory tests are necessary to prepare separate geotechnical projects (conceptual, main, and detailed design) as an integral part of the overall design documentation for a particular building.

Uzorci istražnih radova šalju se na dodatna ispitivanja u laboratorij za materijale i konstrukcije IGH koji djeluje od 1949. godine, a radi se o jednom od najvećih i najmodernije opremljenih laboratorija u regiji koji pruža cijeli niz usluga ispitivanja u građevini.

Više o uzorcima iz jezgre i pozicijama na kojima se odvijalo bušenje u sklopu splitskog kampusa pogledajte u videu

magnifiercrosschevron-downchevron-rightarrow-left