14 lis 2020

Palača Šećerane - Zgrada kulturne baštine grada Rijeke

Ako pitate inženjere, nadzor nad renovacijom zgrada kulturne baštine može biti dio posla koji oduzima najviše vremena, ali pruža najviše zadovoljstva. Oni mogu vidjeti postupnu transformaciju zgrada iz trenutnog stanja u izvorno.

Jedan od takvih projekata koje nadzire Institut IGH je zgrada kompleksa Šećerana u Rijeci. Izvorno je sagrađena kao Rafinerija šećera 1750. godine od strane nizozemske tvrtke Arnoldt & Co., smjestivši prvi proizvodni pogon u zapadnom predgrađu tadašnje Rijeke, a zatim se proširivši na nove gradske lokacije. Tada je oko 700 radnika obrađivalo isporučeni sirovi šećer. Šećerana je prestala s radom 1826. godine, a mađarska je vojska 16 godina koristila njegov proizvodni kompleks kao vojarnu. Kasnije je na njegovom mjestu započela s radom Tvornica duhana koja je prerasla u najveći pogon za preradu duhana u Austro-Ugarskoj Monarhiji. Od 1945. do 1998. kompleks će među Riječanima biti poznat pod imenom tvornica Rikard Benčić koja je proizvodila motore i traktore.

Danas očuvana palača Rafinerije šećera podsjeća na takvu gospodarsku prošlost grada. To je najveća barokna građevina na istočnoj obali Jadrana, a 1970. godine Šećerna palača postala je zaštićeno dobro kulturne baštine.

Uskoro će se obnoviti i vratiti stari sjaj, tako će ova barokna palača postati muzej grada Rijeke. Prvi i drugi kat namijenjeni su muzejskim izložbenim prostorima. Zapadni dio drugog kata također će biti rezerviran za razne kulturne događaje. Za kustose i ostalo osoblje cijeli treći kat rezerviran je za njihov svakodnevni rad. Muzejski stručnjaci procjenjuju da će kroz muzej svake godine proći preko 67 000 posjetitelja.

Kao što je spomenuto, Institut IGH d.d. nadgleda ovaj složeni projekt. Ono što treba učiniti je izvršiti potrebna ispitivanja svih instalacija, kao i funkcionalna ispitivanja grijanja, hlađenja, ventilacije i ostalih instalacija. U tijeku je opremanje interijera zgrade, gdje ostaje izvršiti povezivanje zgrade sa svim potrebnim instalacijama, video nadzorom i tehničkom zaštitom.

magnifiercrosschevron-downchevron-rightarrow-left