Zemlja: Hrvatska
Trajanje: 2009 / 2018
Vrijednost: 143 mil. EUR

Trajektna luka Gaženica i zgrada terminala

Zadar je jedan od najvećih dalmatinskih gradova te je u ljeto 2018. dobio veliki i moderan trajektni terminal kakav i zaslužuje. Cjelokupni dizajn zgrade terminala (idejno rješenje, glavni projekt, izvedbeni projekt i projektantski nadzor) postavio je i razradio arhitektonski tim Instituta IGH. Novoizgrađeni terminal Gaženica tako postaje središte domaćeg i međunarodnog trajektnog prometa, ali i "home port" za međunarodni promet kruzera.
Moderna i funkcionalna zgrada izgrađena je uz primjenu principa energetske efikasnosti i njen utjecaj na okoliš i zdravlje ljudi smanjen je maksimalno. Također, pri projektiranju se pazilo i da troškovi održavanja kroz vijek trajanja budu što manji.
Obalni dio: 294,360 kvadratnih metara Kopneni dio: 598,23 kvadratnih metara. Trajektna Luka Gaženica terminal je koji mogu pristizati brodovi dužine i do 300 metara, a otvorene je također u ljeto 2018. Terminal Gaženica se rasprostire na površini od 16 hektara, a ukupna dužina obalne linije iznosi 1800 metara. Pri projektiranju, ali i provedbi projektabila su potrebna specifična konstrukcijska rješenja zbog morskih i geoloških uvjeta same lokacije.

similar projects

magnifiercrosschevron-downchevron-rightarrow-left