27 stu 2020

Na granici Otomanskog carstva i Mletačke republike stoji...

Najzapadnija monumentalna osmanska građevina u Europi pod nazivom Maškovića Han. Smješten u povijesnom gradu Vrani, Hrvatska, kompleks je zbog svoje važnosti i povijesne vrijednosti upisan u registar Ministarstva kulture Republike Hrvatske kao pojedinačno zaštićeno nepokretno kulturno dobro i kao pojedinačno zaštićeno nepokretno kulturno dobro od nacionalnog značaja. Njegova obnova započela je 2013., a završila godinu dana kasnije. Surađujući s nekoliko dionika, Institut IGH pružio je usluge stručnog nadzora i FIDIC inženjera nad izvođenjem restauratorskih radova. Projekt je financiran iz EU IPA fondova, za što je općina Pakoštane osnovala posebnu Agenciju Han koja se u suradnji s Ministarstvom kulture prijavila za sredstva.

Važnost povijesnih građevina

Starije građevine omogućuju nam opipljivo vraćanje u prošlost. Imaju unutarnju povijesnu i obrazovnu vrijednost od koje mnogo možemo naučiti u smislu arhitekture, dizajna i uređenja interijera, kao i načina života ljudi iz davnih vremena. Svaka povijesna građevina ima svoju vrijednost i specifične razloge koji idu u prilog njezinoj temeljitoj obnovi. Osim onog najočitijeg, estetskog, tu su i zaštita okoliša, očuvanje povijesnog značaja i kulturna vrijednost.

Povijest Mašković Hana

Povijest Mašković Hana datira još iz davne 1644godine kada po naređenju i sredstvima Jusufa Maškovića, porijeklom iz Vrane, visokog dostojanstvenika na sultanovom dvoru i vrhovnog admirala turske flote, započinje izgradnja Mašković Hana. Namjena mu je trebala biti kao njegova rezidencija po povratku sa službe u Carigradu. Oko 500 radnika dnevno bilo je uključeno u izgradnju ovog kompleksa. 60,000 Godine 1645. Mašković je sa 60.000 vojnika osvojio otok Kretu, a humanost koju je ukazao prema zarobljenim mletačkim vojnicima i građanima uzdiže ga, ali i izaziva bijes sultana koji ga poziva na dvor i gdje Mašković biva smaknut. Nakon smrti Maškovića gradnja se dovršava u mnogo skromnijem obliku. Kako se nalazi na granici Otomanskog carstva i Mletačke republike, Han kao i obližnja utvrđena gradina često mijenjaju gospodare pa se u Hanu vide tragovi različitih uprava i zahvata. Nakon potpune restauracije kompleksa, Maškovića Han postaje “heritage hotel”, te je kao takav 2018. dobio nagradu na danima Hrvatskog turizma kao kulturna atrakcija godine. was executed. After Mašković's death, the construction was completed in a much more modest form. As it is located on the border of the Ottoman Empire and the Venetian Republic, Han, as well as the nearby fortified hillfort, often changed owners, so traces of various administrations and interventions can be seen in Han. After the complete restoration of the complex, Maškovića Han becomes a "heritage hotel", and as such in 2018. received an award at the Croatian Tourism Days as the cultural attraction of the year.

You can see how Maskovića Han looks today in a gallery on their web site.

                          

magnifiercrosschevron-downchevron-rightarrow-left