23 ruj 2021

Manuela Jaklić- od praktikantice do zaposlenice

Predstavi se ukratko.

Moje je ime Manuela Jaklić i u veljači 2021. sam diplomirala na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Dolazim iz Orahovice, malog mjesta koje je smješteno u Slavoniji, sjeverno od Papuka. Studirala sam geologiju, a slobodno vrijeme volim provoditi u prirodi.

Zašto si odabrala baš taj studij?

Od kada znam za sebe zanimala me priroda te kako i zašto se određeni procesi vezani uz prirodu odvijaju. Kao malu curicu su me zanimala pitanja kao što su kako je nastao pijesak s kojim se igramo i zašto postoji jezero tu gdje se nalazi, a kako sam odrastala pitanja su postala ozbiljnija (zašto imamo tornado, potres, odakle vulkan baš tu gdje je i kako nastaju klizišta koja su srušila kuće). Na puno pitanja koja sam imala geologija je dala odgovore. Zbog toga sam odlučila upisati studij geologije.

Pomaže li ti praksa u razumijevanju rada u sektoru?

Da, praksa mi je puno pomogla u razumijevanju primjene rada u sektoru. Na fakultetu se uči puno teorije, postoji i nešto prakse, terenskog rada, ali mislim da je dobro skupiti što više iskustva kao student kako bi bilo lakše pronaći posao kojeg voliš jednom kad diplomiraš. Praksa u Institutu IGH mi je pružila primjenu teorije, ali mi je i omogućila da vidim koliko pronalazim sebe u inženjersko geologiji

Jesi li mislila da ćeš nakon faksa odmah naći posao?

Iskreno, nisam se nadala da ću odmah nakon što završim fakultet naći posao. Puno kolega s fakulteta čekaju duži period da pronađu posao u struci jer potražnja za geolozima nije velika pa sam mislila da ću tako i ja čekati. Ali vjerujem da se trud koji sam uložila za vrijeme fakulteta ipak isplatio, iako je u svemu tome ulogu imala i sreća koja se našla tu u pravom trenutku.

Što se sve može naučiti kroz ovakvu praksu s mentorom, koji su plusevi ove prakse?

Na praksi sam naučila primijeniti teoriju koju sam na fakultetu usvojila, način na koji se podaci prikupljaju, sortiraju i interpretiraju u privredi, a ne u znanstvenom smislu. Dosta toga sam naučila o inženjerskoj geologiji i zapravo se u njoj pronašla za vrijeme prakse. Mentor i ja smo proveli određeno vrijeme na terenu, iako mi terenski rad nije bio strani pojam, dosta sam novih stvari naučila. Dobila sam dodatne ideje na koji se način podaci prikupljeni na terenu mogu interpretirati. Veliki plus ove prakse je bila mogućnost stjecanja odgovornosti za ono što napraviš, kao i sudjelovanje u timskom radu s kolegama iz odsjeka te skupljanje iskustva koje je jako bitno prilikom zapošljavanja.

Misliš li da IGH pruža kvalitetne temelje za tvoj daljnji razvoj karijere?

Svako iskustvo koje mlada osoba može prikupiti je bitno, ali je također bitno dobiti i kvalitetne temelje na kojima se može graditi ostatak karijere, a mislim da IGH to može pružiti. U IGH se nisam susrela samo s geolozima, nego i s projektantima, laboratorijem, bušačima na terenu, a naučila sam dosta toga i o administrativnim procesima koji su bitni u tvrtkama. Mislim da dobar temelj mom razvoju karijere pruža ta multidisciplinarnost koja se u ovako velikim tvrtkama može pronaći.

Što bi poručila maturantima koji su još neodlučni kuda krenuti?

Geologija je jako zanimljiv smjer kojim se može krenuti. Ima svojih prednosti i nedostataka. Mislim da se mora voljeti ono što se radi i da se tako može puno toga postići, odnosno uspjeti. Uvijek treba težiti raditi ono što vas ispunjava.

Vidiš li sebe u ovakvoj tvrtki nakon na duže staze?

Geologija je jako zanimljiv smjer kojim se može krenuti. Ima svojih prednosti i nedostataka. Mislim da se mora voljeti ono što se radi i da se tako može puno toga postići, odnosno uspjeti. Uvijek treba težiti raditi ono što vas ispunjava.

 

magnifiercrosschevron-downchevron-rightarrow-left