12 sij 2021

Izgradnja zdravstvene infrastrukture u Hrvatskoj pod nadzorom Instituta IGH

Svjetska pandemija u proteklih je godinu dana iz temelja promijenila život kakav poznajemo, ne samo u Hrvatskoj, već u cijelom svijetu. Osim zdravstvenih, čekaju nas i brojne ekonomske posljedice, koje su se već počele manifestirati u gotovo svim gospodarskim granama. No, prije nego se orijentira na spašavanje ekonomije i gospodarstva, čovječanstvo ima izazov sačuvati vlastito zdravlje. COVID-19 nije običan virus, a njegovo djelovanje osjetili su čak i oni koji su na samom početku negirali njegovo postojanje. Iako se pokazao kao velika nepoznanica za stručnjake, čini se kako je rješenje za njegovo širenje ipak na vidiku u skoroj budućnosti.

Ulaganje u zdravstvenu infrastrukturu kao prioritet 

Upravo je širenje ili bolje rečeno brzina infekcije najveći problem. Ono po čemu se ovaj koronavirus razlikuje od ostalih jest činjenica da puni bolnice diljem svijeta brže nego ijedna druga bolest. Više od svega namučio je zdravstvene radnike zbog nedostatka kapaciteta gdje bi se zbrinuli sve koje virus zahvaća. Sada je potpuno jasno kako su zdravstvene ustanove na prvoj crti obrane u ovakvim nepredviđenim situacijama i kolika je njihova važnost za ljude. Zdravstvene ustanove i njihovo funkcioniranje odlika su i pokazatelj napretka svih uređenih modernih sustava. Na cijelom svijetu postoji više od 160 tisuća bolnica, dok se prvom nastavnom bolnicom smatra ona osnovana 300. godine u Gondisapuru, na području današnjeg Irana. Koliko je svijet otada napredovao govori i podatak da je trenutno najveća bolnica na svijetu Memorijalna bolnica Chang Gung na Tajvanu, u kojoj se nalazi 10.000 kreveta, te se prostire na 271.727 četvornih metara. Povijest nas uči i da u vrijeme krize infrastrukturna ulaganja imaju ogroman pozitivan domino učinak na gospodarstvo, jer uključuju brojne različite industrije. Upravo zato smo u Institutu IGH ponosni što možemo biti dio brojnih projekata izgradnje zdravstvene infrastrukture diljem Hrvatske.

Najveći projekt javne namijene u povijesti Bjelovara

Izgradnja Opće bolnice u gradu Bjelovaru jedan je od najvećih projekata ulaganja tog tipa u Hrvatskoj. Radovi na izgradnji, vrijedni 272 milijuna kuna, u punom su jeku, a na gradilištu je svakodnevno cca 200 radnika od kojih je 90 instalatera. Izgradnja konstrukcije se privodi kraju, na veliko se izvode obrtnički (npr. dnevno se postavlja cca 300 m2 keramike i izvodi se 300 – 500 m2 glazura) i instalaterski radovi te je krenula izvedba fasade. IGH ima ugovor i pruža uslugu stručnog nadzora za sve struke (nadzor za: građevinsko obrtničke radove, izvedbu konstrukcije, zaštitu građevinske jame, vodovod i odvodnju, elektro radove, strojarske radove) te je na projektu angažirano 6 nadzornih inženjera. Jednom završena, bolnica će moći primiti čak 130 tisuća pacijenata, na ukupno 18.500 m2.2IGH u Bjelovaru pruža nadzorne usluge za izgradnju ambulantne zgrade bolnice, zgrade ambulantne kirurgije i hitne službe. Nova zgrada Opće bolnice Bjelovar omogućit će objedinjenje svih kirurških djelatnosti, te modernu novu dnevnu bolnicu i uvelike poboljšati uvjete liječenja. Ovo je najveći projekt javne namjene u povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije i grada Bjelovara, što će posebno obradovati sve građane koji zdravstvenu skrb dobivaju upravo na ovom području. Upravo su svi oni imali priliku sami odlučiti o vanjskom izgledu bolnice, te su mogli birati između tri ponuđene varijante kada je u pitanju boja fasade.

Institut IGH podupire obrazovanje medicinskih stručnjaka

Vrhunskom kvalitetom usluge, sveobuhvatnim i najsuvremenijim pristupom IGH već više od pola stoljeća osigurava zadovoljstvo svojih klijenata, zaposlenika i partnera na domaćem i međunarodnom tržištu. Danas, kada je medicinsko osoblje traženo više nego ikad, izgradnja nove škole koja će obrazovati nove generacije medicinskih stručnjaka ima potpuno novo značenje. Jedan od takvih projekata je izgradnja nove Medicinske škole u gradu Puli, gdje su radovi u punom jeku, a Institut IGH pruža stručne usluge nadzora za ovaj projekt vrijedan preko 43 milijuna kuna, a koji financira Istarska županija. Zbog svog položaja i temeljnog tla, škola je izgrađena na pilotima. Imat će podrum, prizemlje i dva gornja kata. Kapacitet škole je 400 učenika po smjeni, dok će ukupna veličina zgrade biti 2.450 m2.2Podrum će se sastojati od pomoćnih prostorija, dva specijalizirana kabineta i učeničkog lluba, dok će u prizemlju biti javni, komercijalni i višenamjenski prostori, kuhinja i blagovaonica, uredi i zbornica učitelja, kao i knjižnica i čitaonica. Specijalizirane učionice i kabineti bit će smješteni na oba kata. Područje oko škole također neće biti zanemareno, te će se urediti prikladnim parkovnim uređenjem, poštujući funkcionalne i oblikovne karakteristike krajobraza, uz upotrebu autohtonog biljnih sorti. Površina hortikulturno uređenih površina na čestici iznosi približno 35% građevne čestice, što je više od propisanih 20%. Vrijednost radova je nešto više od 54 milijuna kuna s PDV-om, a planirani završetak je u proljeće 2021. godine. Veće od vrijednosti radova je ulaganje u buduće medicinske stručnjake koji će imati priliku raditi i u mnogim modernim hrvatskim bolnicama.

   

Vukovarska bolnica kao projekt posebne važnosti

Vukovarska bolnica mjesto je posebnog pijeteta i sjećanja, a njezina obnova odgovoran zadatak. Institut IGH vrši usluge stručnog nadzora i konzaltinga nad dvije građevine kada je u pitanju zdravstvena infrastruktura u gradu Vukovaru. Prvi je izgradnja objekta fizikalne terapije, na kojem su radovi započeli još krajem 2015. godine. Nažalost, zbog stečaja izvođača radova, dovršeno je oko 80% građevine. Bude li sve po planu, novi izvođač uskoro bi trebao potpisati ugovor koji će omogućiti i nastavak radova početkom 2021. godine. Druga građevina odnosi se na poboljšanje isplativosti pristupa dnevnim bolnicama i dnevnoj kirurgiji u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana. Izvođenje radova počelo je početkom 2017. godine, a IGH je napravio reviziju projektne dokumentacije i izradu troškovnika za natječaj na kojemu je izabran izvođač radova za dovršetak građevine. IGH se trenutno nalazi i u funkciji savjetnika investitora oko financiranja projekta. Dovršetak se očekuje do svibnja 2021. godine.

 Donacija Instituta IGH za KBC Rijeka

Vraćanje zajednici u kojoj radite nije samo društveno odgovorno poslovanje, već čista odgovornost. Institut IGH vjeruje da je najbolji način pomoću kojeg može pomoći zajednicama u kojima djeluje jest donirajući svoje znanje i usluge. Primjer za to može se pronaći u gradu Rijeci, gdje je nedavno otvoren Park Podpinjol, dio KBC-a Rijeka. Područje je to u kojem pacijenti, njihove obitelji i drugi posjetitelji mogu zastati i opustiti se. Kako bi ovaj odmak od svakodnevice i svega što se događa unutar bolničkih zidova bio moguć, Institut IGH odrekao se naknade za svoje usluge nadzora. No, naši stručnjaci sudjeluju i pri izgradnji same bolnice. Kao vodeći partner zajednice ponuditelja, IGH je s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka potpisao krajem kolovoza 2019. godine Ugovor za uslugu nadzora nad izgradnjom nekoliko zgrada na lokaciji Sušak. Radi se o dječjoj bolnici i klinici za ginekologiju i porodništvo, termoenergetskom bloku, te otvorenom višeetažnom parkiralištu. Vrijednost radova nadzora je 7,98 milijuna kuna bez PDV-a, očekivano trajanje iznosi 33 mjeseca, dok vrijednost cjelokupnog projekta izgradnje iznosi oko 640 milijuna kuna bez PDV-a. Nakon završetka izgradnje u znatnoj će se mjeri pridonijeti poboljšanju bolničkog zdravstvenog sustava regije, te s izgradnjom novih bolničkih kapaciteta omogućiti objedinjavanje bolničke djelatnosti na jednom mjestu s ciljem poboljšanja kvalitete zdravstvene skrbi i razine poslovanja.

      

magnifiercrosschevron-downchevron-rightarrow-left