08 tra 2022

Završetak izgradnje sortirnice otpada Mihačeva Draga kod Rijeke

Sortirnica otpada Mihačeva Draga kod Rijeke

Uspješno su završeni radovi na projektu „Postrojenje za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnica) na lokaciji Mihačeva Draga“, vrijednom više od 36 milijuna kuna. Ovo je prvo takvo postrojenje za razvrstavanje odvojeno prikupljenog otpada u Hrvatskoj, a omogućit će veću iskoristivost i povećati vrijednost korisnih sirovina iz otpada.

INSTITUT IGH, d.d. sudjelovao je u provedbi projekta pružajući usluge vođenja projekta tijekom gradnje usko surađujući s naručiteljem Gradom Rijekom. Svi radovi izvedeni su u skladu sa zahtijevanim projektnim parametrima (rok, cijena i opseg). Realizacijom ovog važnog projekta, IGH je još jednom dokazao svoju stručnost u vođenju i upravljanju projektima financiranih iz EU fondova pružajući usluge poput:

  • Razvoj i praćenje Plana provedbe Projekta;
  • Upravljanje projektom gradnje (vođenje Projekta);
  • Upravljanje rizicima;
  • Koordinacija trećih strana;
  • Administrativno i tehničko upravljanje Projektom;
  • Usluge za izradu izvještaja Naručitelja u sklopu Projekta prema nadležnim tijelima;
  • Usluge tijekom revizije i/ili kontrola.

Održivi razvoj i zaštita okoliša

Cilj projekta je doprinijeti povećanju stope recikliranja komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta te snižavanju emisije stakleničkih plinova u okoliš.

Postrojenje sortirnice izgrađeno je na ukupnoj površini od 5 636 m². Sastoji se od hale u kojoj je smješteno postrojenje za reciklažu, a u nadstrešnici se odlaže balirani sortirani reciklažni materijal te se vrši vaganje vozila. Na krovu hale sortirnice ugrađeni su solarni paneli koji proizvode električnu energiju za potrebe sortirnice te tako doprinose očuvanju okoliša.

Projekt izgradnje sortirnice u Mihačevoj Dragi proveden je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Sufinanciran je iz strukturnih fondova EU-a u iznosu od 85% od ukupne vrijednosti svih prihvatljivih troškova provedbe projekta.

[custom_gallery ids="10643, 10657, 10649, 10669, 10665, 10663, 10641"]

magnifiercrosschevron-downchevron-rightarrow-left