Logo
ENGLISH PYCCKИЙ LinkedIn

O nama
 
Povijest
Vizija i misija
Organizacija
Sustav održivog razvoja
Ljudski potencijali
Godišnja izvješća
Odnosi s investitorima
Laboratorij za prometnice
Vožnjom bilo kojom od naših suvremenih cesta očekuje se prije svega sigurna i komforna vožnja, i to tijekom čitavog vijeka trajanja jedne ceste. Ova očekivanja, između ostalog, u velikoj mjeri može ispuniti kompetentno projektirana i izvedena cesta odnosno kolnička konstrukcija. Upravo se u sklopu Laboratorija za prometnice ispituje kvaliteta materijala, kao što su kamen, bitumen, asfaltne mješavine, stabilizacijski materijali te građevni proizvodi namijenjeni za ugradnju u sve kategorije cesta i sve vrste aerodromskih operativnih površina.
 

                  Voditelj laboratorija: Slaviša Rajič, dipl. ing.građ.

                  Telefon: +385 1 612 5706

                  Mobitel: +385 98 9844 154

 

U domeni cestovne geomehanike ispituje se kvaliteta zemljanih i kamenih materijala za nevezane mješavine ili mješavine stabilizirane hidrauličnim, odnosno bitumenskim vezivima, namijenjene za izradu donjih nosivih slojeva kolničkih konstrukcija.
 
Ispitivanje tehničkih svojstava agregata, prirodnog, industrijskog i recikliranog, kao sastavnog materijala za izradu asfaltnih i betonskih mješavina, jedna je od značajnih aktivnosti Cestograđevnog laboratorija.
 
Osim  za ispitivanje empirijskih značajki svih vrsta bitumena i asfaltnih mješavina, Cestograđevni laboratorij je opremljen uređajima i instrumentarijem za provedbu dinamičkih ispitivanja, nužnih za opisivanje ponašanja bitumena i asfalta u realnim uvjetima tijekom uporabe.
 
Laboratorij projektira različite vrste asfaltnih mješavina, prema kategorizaciji prometnica s obzirom na geografske, klimatske i prometne uvjete (intenzitet i frekvencija opterećenja), kao i s obzirom na zahtjeve relevantne za utjecaj na okoliš.
 
Osim toga, aktivno sudjeluje u provedbi kontrole kvalitete materijala i radova pri izgradnji suvremenih cestovnih prometnica, primjenjujući pritom nove europske metode ispitivanja.
 
Dugogodišnja tradicija u ispitivanju fizičkih, mehaničkih i mineraloško-petrografskih svojstava kamena, znanje su osoblja laboratorija koje je iskorišteno za izrade pri otvaranju i proširenju eksploatacijskih ležišta kamenoloma. Ispituju se također i tehnološka svojstva arhitektonskog kamena i gotovih kamenih ploča namijenjenih za unutarnja i vanjska oblaganja zgrada na ventilirajućim fasadama, te popločavanja trgova, parkova i ostalih pješačkih površina. Stručno osoblje sudjeluje i pri odabiru zamjenskog kamena kod izvođenju restauratorskih radova na povijesnim spomenicima kulturne baštine.
 
Za ispitivanje tih najznačajnijih svojstava građevnih materijala, Laboratorij je akreditiran od strane HAA
 
 

 

     

 
       
Mail Intranet Mapa stranice
copyright (c) 2009. Institut IGH d.d. Sva prava pridrĹľana.