Logo
ENGLISH PYCCKИЙ LinkedIn

 
Aktualnosti
Otvorenje Mosta Čiovo
Institut IGH potpisao ugovor o nadzoru nad izgradnjom Pelješkog mosta
Vodotoranj - Vukovar
„Institut IGH d.d. predstavljen je u stručnoj reviji za turizam „UT - Ugostiteljstvo i turizam“
Institut IGH d.d. na Danima slovenskog turizma
Arhiva aktualnosti
 

U okviru rada SPIN Projekta od 29.06.2012. do 07.07.2012. održan je sastanak u Tanzaniji na kojem je sudjelovao i naš djelatnik Renato Rajzer, mag.ing.geoing.

Cilj projekta je uspostava mreže suradnje eksperata iz Europe i Afrike iz područja građevinarstva širenjem znanja i iskustava iz tehnologije cementne industrije i tehnologije proizvodnje i primjene betona. Na sastanku su bili prisutni predstavnici BAM-a – Federal Institute for Materials Reserach and testing, Berlin, Germany, Department of Geological Survey and Mines (DGSM) Entebbe, Uganda, Institut IGH d.d. Zagreb, Hrvatska, University of Witwatersrand (WITS), Johannesburg, South Africa, University of Lubumbashi (UNILU) Lubumbashi, DR Congo, University of Burundi (UBB) Budjumbura, Burundi, Eduardo Modlaine University (EMM) Maputo,  Mosambique, Kigali Institute od Science and Technology (KIST) Kigali,  Rwanda te domaćini s University of Dar Es Salaam (UDSM), Tanzania.

 

Tanzanija je afrička zemlja smještena na istočnoj obali Afrike. 1996 ujedinjenjem Tanganjike i Zanzibara nastaje današnja Tanzanija. Glavni grad ove predivne zemlje je Dodoma, najveći grad je Dar Es Salaam koji se nalazi na obali Indijskog oceana i ima oko 5,5 miliona stanovnika. Tanzanija ima oko 44 miliona stanovnika te je jedna on afričkih zemalja koja se najbrže razvija i to posebno u grani turizma (Zanzibar – Stone town, safari, parkovi prirode, nacionalni parkovi kao što su Serengeti, Katavi, Mikumi, Ngorongoro.  Kilimanjaro, kao najviša planina-vulkan s 5895 metara nadmorske visine je posebna turistička destinacija, te jezera Tanaganyika, Victoria i Malawi pružaju neopisive doživljaje prirodnih ljepota i načina života tamošnjeg stanovništva.

 

Više podataka na http://en.wikipedia.org/wiki/Tanzania ili https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/tz.html .

 

Narod Tanzanije je vrlo gostoljubiv, smiren, te vrijedi pravilo Pole Pole (na swahiliju – polako) ili Hakuna Matata (na swahiliju – nema problema), te je za razliku od nekih drugih afričkih zemalja dosta sigurna zemlja u kojoj čovjek može upoznati zanimljive ljude, vidjeti predivna mjesta i prirodne ljepote, osjetiti duh Afrike i gradsku vrevu na ulicama Dar Es Salaam-a te uživati u raznovrsnoj hrani i južnom voću, a naravno i probati neka od njihovih izvrsnih vrsta piva kao što su Kilimanjaro, Safari, Serengeti ili Kenijsko pivo Tusker.

 

Sastanak projekta je održan na otoku Unguja u gradu Zanzibaru u trajanju od dva dana. Na sastanku su se  obrađivale teme rada samoga projekta, predaja radova i dogovori oko izrade priručnika, financiranje projekta, zaključci sa zadnjeg sastanka, planiranje sljedećeg sastanaka, zadaci i ciljevi, priprema za završnu konferenciju u Južnoafričkoj Republici 2013, te druženje sudionika projekta.

 

Sljedećih pet dana u gradu Dar Es Salaam-u je održana radionica i predavanja za studente (viših godina i doktorskih studija) iz sedam afričkih zemalja. Predavanja su održali prof. Rubaratuka i prof. Mrema s (UDSM), zatim Wolfram Schmidt (BAM), Ryan Bradley (WITS), dr. John Makunza (UDSM), Akindahinde Akindahunsi (WITS), Regina Stratman-Albert (FH Darmstadt), prof. Herbert Uzoegbo (WITS), prof. Mitch Gohnert (WITS) i naš djelatnik Renato Rajzer koji je tom prilikom imao svoje izlaganje pod nazivom „Execution of concrete structures - Constructors obligation in quality control on site“

Studenti su vrlo zainteresirano pratili predavanja i postavljali su mnoga pitanja te su ostvareni vrlo vrijedni kontakti i poznanstava za eventualne buduće projekte ili poslovne suradnje među sudionicima sastanka. Više o ovoj temi na stranicama ACP http://www.acp-st.eu/content/students-many-nations-attend-spin-courses-dar-es-salaam .

 

Posljednja dva dana održan je sastanak u sklopu provođenja međulaboratorijskih ispitivanja pod nazivom Round Robin test u kojima sudjeluje i Institut IGH, Institut za materijale i konstrukcije, Laboratorij za veziva. Na sastanku su sudjelovali predstavnici laboratorija iz brojnih afričkih zemalja kao što su Kenya, Rwanda, Ghana, Senegal, Sierra Leone, Mauritius, DR Congo, South Africa, Zimbabwe, Botswana, Uganda, Ethiopia itd. Naš djelatnik Renato Rajzer je tom prilikom imao i kratko predstavljanje djelokruga rada i organizacije Instituta IGH te koje su reference naše tvrtke u mnogim granama graditeljstva.

Definirani su ključni datumi za dostavu uzoraka, ispitivanja te je dogovoren završni sastanak koji bi se trebao održati u Berlinu u veljači 2013. godine. Round Robin test je u potpunosti financiran od strane PTB (Physihalisch  Technischen Bundesanstalt) http://www.ptb.de/index.html . Domaćin je organizirao obilazak laboratorija za cement i beton te su izvršena neka jednostavna ispitivanja cementa.

 

Zadnji dan sastanka domaćin je organizirao i obilazak gradilišta nove zgrade fakulteta. Građenje izvodi jedna kineska tvrtka, što je u Tanzaniji vrlo česta pojava, radna snaga je domaća i sve se radi uz vrlo malo mehanizacije, beton se miješa na gradilištu i ručno se, uz pomoć kanti, transportira i ugrađuje u konstrukciju.

U Tanzaniji je situacija takva da većinom kineske tvrtke izvode radove i grade zgrade, a Indijci kupuju zemlju i velike dijelove obale te tamo financiraju izgradnju hotela, upravljaju resorima i hotelima,  te vode sve veće robne kuće. 

 

Ako nekoga zanima nešto više o svemu ovome te pregled više od 700 fotografija s ulica Zanzibara i Dar Es Salaam-a neka se slobodno javi Renatu.

 

Skoro 1000 fotografija sa sastanka moguće je vidjeti preko sljedećeg linka   https://profiles.google.com/113597870188326945710/photos#113597870188326945710/photos

 

Spin - sastanak Tanzanija
Foto galerija
 
           

 
       
Mail Intranet Mapa stranice
copyright (c) 2009. Institut IGH d.d. Sva prava pridrĹľana.