Logo
ENGLISH PYCCKИЙ LinkedIn

 
Aktualnosti
Otvorenje Mosta Čiovo
Institut IGH potpisao ugovor o nadzoru nad izgradnjom Pelješkog mosta
Vodotoranj - Vukovar
„Institut IGH d.d. predstavljen je u stručnoj reviji za turizam „UT - Ugostiteljstvo i turizam“
Institut IGH d.d. na Danima slovenskog turizma
Arhiva aktualnosti
 

 

Najava konferencije: ACCTA 2013

U okviru rada SPIN Projekta od 25.09.2011. do 30.09.2011. održan je sastanak u Demokratskoj Republici Congo, u gradu Lubumbashiju na kojem je sudjelovao i naš djelatnik Renato Rajzer, mag.ing.geoing.

Cilj projekta je uspostava mreže suradnje eksperata iz Europe i Afrike iz područja građevinarstva širenjem znanja i iskustava iz tehnologije cementne industrije i tehnologije proizvodnje i primjene betona. Na sastanku su bili prisutni predstavnici BAM-a – Federal Institute for Materials Reserach and testing, Berlin, Germany, Department of Geological Survey and Mines (DGSM), Entebbe, Uganda, University of Witwatersrand (WITS), Johannesburg, South Africa te domaćini s University of Lubumbashi (UNILU), Lubumbashi, DR Congo.

DR Congo http://bs.wikipedia.org/wiki/Demokratska_Republika_Kongo je zemlja koja je šest puta veća od Francuske, a u njoj živi oko 60 miliona stanovnika https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/cg.html, Lubumbashi je drugi grad po veličini i ima oko 1,5 miliona stanovnika.

Prvog dana sastanka su se obrađivale teme rada samoga projekta, predaja radova i dogovori oko izrade priručnika, financiranje projekta, zaključci sa zadnjeg sastanka, planiranje sljedećeg sastanaka, zadaci i ciljevi, priprema za završnu konferenciju u Južnoafričkoj Republici 2013, te druženje sudionika projekta.

Drugi dan sastanka su se u prostorijama UNILU-a održavala predavanja i prezentacije radova partnera projekta. Na predavanjima su bili prisutni profesori i studenti s UNILU i voditelji pojedinih projekata i djelatnici iz tvrtki koje izvode građevinske radove u DR Congu. Naš djelatnik Renato Rajzer je tom prilikom imao svoje izlaganje pod nazivom „History of Concrete Application in Croatia“ koje možete pogledati na stranici projekta http://www.spin.bam.de

Poslije predavanja drugog dana sastanka i treći dan domaćin je organizirao posjetu gradilišta rekonstrukcije i sanacije zgrade fakulteta i laboratorija te kampusa. Tom prilikom se i posjetio laboratorij za mehaniku stijena, koji je također u rekonstrukciji međutim voditelj laboratorija mladi doktor znanosti koji je nedavno doktorirao u Belgiji nam je vrlo rado pokazao opremu laboratorija i metode ispitivanja koje koriste kod ispitivanja fizičko-mehaničkih ispitivanja stijena. Ovaj laboratorij je vrlo važan obzirom da je DR Congo zemlja s jako velikim prirodnim bogatstvima koje su stoljećima bila zanimljiva velikim svjetskim silama. Domaćin je organizirao i obilazak gradilišta amfiteatra uz zgradu fakulteta na kojem su se dale neke preporuke izvođaču radova i to u pogledu njege betona. Grupa je posjetila i tvornicu za preradu bakrene rude koja je radila najviše u vrijeme kada je današnji DR Congo bio belgijska kolonija. Iz tog vremena je ostalo „umjetno brdo“ od 160 miliona tona zgure za koje se tek sada rade projekti kako ju iskoristiti (miješajući pet ambalažu i zguru izrađuju se predgotovljeni opločnici) http://www.youtube.com/watch?v=idCnvoA40EI&feature=related . Danas je DR Congo zemlja neizgrađene infrastrukture, loše prometne povezanosti, iscrpljena ratovima, na istoku zemlje su još uvijek vrlo nesigurni sigurnosni uvjeti, kršenje ljudskih prava i izrabljivanje radne snage je stalno prisutno, međutim to je zemlja velikog potencijala i ovakvi projekti pomažu da se pokuša poboljšati život stanovnicima ove predivne zemlje.

Ako nekoga zanima više o ovoj temi, tijeku putovanja ili da pogleda neke od oko 700 fotografija s ulica Lubumbashija slobodno neka se javi Renatu Rajzeru.

SPIN - sastanak u Demokratskoj Republici Congo
Foto galerija
 
           

 
       
Mail Intranet Mapa stranice
copyright (c) 2009. Institut IGH d.d. Sva prava pridrĹľana.