Logo
ENGLISH PYCCKИЙ LinkedIn

 
Aktualnosti
Otvorenje Mosta Čiovo
Institut IGH potpisao ugovor o nadzoru nad izgradnjom Pelješkog mosta
Vodotoranj - Vukovar
„Institut IGH d.d. predstavljen je u stručnoj reviji za turizam „UT - Ugostiteljstvo i turizam“
Institut IGH d.d. na Danima slovenskog turizma
Arhiva aktualnosti
 

 

Kada je prije dvije godine Soči _ omiljeno crnomorsko odmorište ruskih sportaša, političara i bogataša _  izabran za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2014. godine, IGH je odlučio isprobati snagu  i u natjecanju za projektiranje autoceste do područja gdje će se održavati Olimpijske igre. Rezultat uspješnih pregovora je upravo  potpisani ugovor za projektiranje 48,6 kilometara duge autoceste od Sočija, točnije od aerodroma Adler do Krasnaja poljane (Crvene livade) na kojoj će se održavati ZOI za pet godina.  Posao je vrijedan 5 milijuna eura  a IGH ga je dobio u jakoj međunarodnoj konkurenciji  zajedno s Projektnim biroom Ruskih željeznica.
 
Trasa kojom će prolaziti autocesta je vrlo zahtjevna s obzirom na teren i klimatske uvjete. Gradit će se u kanjonu rijeke Mzimte, dijelom će prolaziti  kroz Nacionalni park, a na toj dionici treba isprojektirati i izgraditi 5 tunela ukupne duljine 12 km, 5 čvorova  i  33 mosta u duljini od 18 kilometara. Za potrebe Olimpijskih igara Rusi trebaju izgraditi  ne samo ceste, već i dvorane, hotele, borilišta, terene za alpsko i nordijsko skijanje, skokove i biatlon. Većina sportskih terena gradit će se na Krasnaja poljani, a sva organizacija Olimpijskih igara izravno je u rukama  ruskog premijera Vladimira Putina.
 
Osim što posao u Sočiju posebno dobiva na važnosti i stoga što je sklopljen u vrijeme gospodarske krize, to je i korak dalje koji bi gradnju autocesta mogao afirmirati kao hrvatski izvozni proizvod. A kako će  Soči idućih godina biti jedno od većih gradilišta u svijetu na kojemu gradnju sasvim sigurno neće zaustaviti recesija, IGH svojim poslom i referencama otvara vrata i drugim hrvatskim gospodarstvenicima i graditeljskom sektoru u taj dio svijeta.
Inženjeri tvrtke su već obišli kanjon rijeke Mzimte kako bi ispitali teren na kojem će se graditi autocesta, a za potrebe projekta autoceste u Sočiju otvoren je i IGH-ov ured u Petrogradu. U Zagrebu i Petrogradu zahuktava se projektiranje, zaposleni su ruski prevoditelji, proučavaju se i primjenjuju ruski standardi, projektna dokumentacija priprema se i na ruskom jeziku, a za projekt autoceste bi mogao biti dovršen za pola godine.  
Nakon uspješnog posla uoči Zimskih olimpijskih igara s Ruskim željeznicama IGH očekuje nastavak suradnje i na drugim projektima.
IGH-u posao u Sočiju vrijedan 5 milijuna eura
Foto galerija
 
           

 
       
Mail Intranet Mapa stranice
copyright (c) 2009. Institut IGH d.d. Sva prava pridrĹľana.